A gyermekek sikeres fejlesztéséért

Az Egyéni bánásmód munkaközösség az idei nevelési évben második alkalommal szervezett továbbképzést a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda pedagógusainak. Január 17-én a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyerekek egyéni fejlesztéséről tartott előadást Erdősiné Csák Andrea, Budapesti Oktatási Központ szakértője.

A résztvevők a törvényi háttér tudatosítása mellett segítséget kaptak a szakértői vélemények értelmezéséhez. A mindennapi gyakorlatban jól hasznosítható mintát kaptak az óvodai élet tevékenységformáin (mese-vers; ének, zene, énekes játék, néptánc; külső világ tevékeny megismerése; rajzolás, festés, mintázás, kézimunka; mozgás és munka jellegű tevékenységek) keresztül megvalósítható fejlesztési lehetőségekről, melyek fő színtere a játék. Az óvónő által készített játékok mellett számos fejlesztő játék megvásárolható, melyek segítik egy-egy terület erősítését, fejlesztését. Ezekből is kaptak ízelítőt a résztvevő pedagógusok a délelőtt folyamán.

A műhelymunka során lehetőség nyílt tapasztalatcserére is, a szakértő kolléga a pedagógiai szakszolgálat fejlesztő pedagógusaként számos kérdésre, felvetésre hiteles információt adott.

A továbbképzésen megerősítést kaptak a csoportos pedagógusok, hogy a gyermekek egyéni fejlesztésének sikere érdekében fontos a folyamatos kapcsolat és a szoros együttműködés a fejlesztő pedagógusokkal, szükség esetén a pszichológusokkal.

Kovácsné Pető Erzsébet óvodapedagógus