Az egészséges gyermekmosolyokért

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda január 20. és 24. között tartotta téli „Egészség7” projekt hetét. A témát két irányból közelítettük meg, egyik a környezeti nevelés területén a „Tűzzel-jéggel vigyázzatok” címet kapta, a másik irány a „Testi-lelki egészség”, az egészséges életmódra nevelés volt.

A célunk az egészségvédő és egészségfejlesztő magatartás elérésének megalapozása, azoknak az alapképességeknek a fejlesztése, melyek az egészséget védik, fejlesztik, szükség esetén korrigálják. A témákon belül teret adtunk az óvodapedagógusok kreativitásának, ugyanakkor közös programokat is szerveztünk mindhárom óvodánkban.

A ráhangolódás már a témahetet megelőző hétvégén elkezdődött, amikor intézményeink bejáratai, előterei a témákhoz kapcsolódó dekorációt kaptak. Elkészítésük erre az alkalomra alakult szakmai csoportok feladata volt, figyelembe véve a helyi adottságokat, lehetőségeket.  A programok szervezésénél figyelembe vettük kerületünk adottságait, társintézményeinket, akikkel szorosan együttműködünk. Így a Szabó Ervin könyvtárba látogatott csoportunk, ahol a „Zöldség mesék”varázsolták el a könyvek világával ismerkedő gyermekeket, a „Portéka Színház”hangulatos meséjét a Mákvirág tagóvodában láthatták a kis érdeklődők, a Csiliben megrendezett kiállítást egy csoport tekintette meg.

A tűzoltóság munkáját, eszközeit a Kékcinke óvoda, míg egy igazi retró tűzoltókocsit és annak felszerelését a Mákvirág óvoda ovisai ismerhették meg. A tűz veszélyeire, a megelőzésre tűzvédelmi oktatást tartott óvodánk tűzvédelmi felelőse, természetesen a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével közelítve meg a témát.

A tűz és jég okozta sérülések ellátását az „Egészségmóka – Fagyás, égés sérülésellátás” címmel a Család és Gyermekjóléti Szolgálat szociális segítői interaktív foglalkozása tette igazán vonzóvá a kicsinyek számára, hiszen a testfestéssel készült sebeket ők maguk kötözhették, gyógyíthatták. A csepeli Sóterápiumban visszatérő látogatóként mentek a gyermekek.

A környezetvédelemre a Kékcinke Tagóvodában a „Föld védelme” című film vetítésével, míg a Bíró Mihály oviban a „Gasztrohős Palánták” programmal megismerkedve hívtuk fel a gyermekek figyelmét. A program során megismerkedhettek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Az interaktív ismeretszerzés után textil ökozsákot nyomdáztak az ovisok.

A testi, lelki egészség támogatására relaxáló, meditatív gyermekjóga foglalkozásokat szerveztünk a Kékcinke és a Bíró Mihály utcai óvodában. A mozgásos elemek egy mese köré voltak felfűzve, ahol a gyermekek a mozgásformákat az állatok, növények nevével ellátott testtartásokkal „jógázták” el. A foglalkozások vezetői teljes mértékben figyelembe vették a gyermekek életkori sajátosságait, testi igényeit, érzelmi és lelki világuk rezdüléseit.

Ezen kívül a napi mozgásos, irodalmi és alkotói tevékenységeikben is megjelenítettük a témákat. Gyógyteákat, magvas süteményeket, gyümölcsös finomságokat készítettünk és kóstoltunk a gyermekekkel és szülőkkel.

A szülők számára a szűrővizsgálatok fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet, ezért szerveztünk vérnyomás, vércukorszint mérést és látásvizsgálatot, amiben egy szülő volt segítségünkre.

Tóth Katalin