Autómentes Nap a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvodában

Szeptember 22-én Európa-szerte az Autómentes Napot ünnepeljük. Ezen a „zöld” jeles napon intézményünk gyermekeire is sokrétű programok, izgalmas feladatok vártak, melyek a fenntartható közlekedési formákkal, illetve az etikus közlekedési viselkedéssel, a közlekedési szabályokkal voltak kapcsolatosak. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a csoportok külön szervezéssel vettek részt az egyes tevékenységekben.

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Bíró Mihály utcai intézményében egy három állomásos programon vehettek részt a gyermekek, ahol mozgásos és szellemi tudásukra szükség volt. Az első helyszínen egy akadálypája várta a gyermekeket, ahol zsákba futhattak, csónakban „evezhettek”, lovacskázhattak. A második állomáson a csoportok végig haladhattak egy óriás társasjátékon, ahol minden mező egy-egy fejtörőt rejtett – a KRESZ-szabályok illetve a tömegközlekedési eszközök témájában. A sok nehéz feladat megoldása után jöhetett a kiérdemelt mókázás – a gyerekek kiskocsin húzhatták egymást egy kijelölt útszakaszon. Tartalmas programunk végén a csoportok sok élménnyel, illetve új információkkal gazdagodhattak.

A Kékcinke tagóvodában is változatos tevékenységekben vehettek részt az intézménybe járó gyermekek. A sok mozgásos feladattal egyenlően itt is nagy hangsúlyt fektettek a pedagógusok a közlekedési szabályok elmélyítésére, kvíz-játék formájában. A délelőtti programon az óvoda járműveinek segítségével is versenyezhettek a gyermekek.

A Mákvirág tagóvodában is megtartották ezt a különleges jeles napot. Itt a csoportok az utcán sétálva figyelhették meg a KRESZ-táblákat, az úttestre felfestett közúti jelzéseket, majd közösen megbeszélték ezeknek jelentéseit. A gyermekek találkozhattak ún. „zöld rendszámtáblás” gépjárművekkel – itt megtanulhatták, hogy a teljesen elektromos autókat így különböztethetjük meg a többi járműtől. A mozgásos, és ügyességi feladatok mellett az óvoda járműveivel versenyt is tartottak a gyerekek– ki kismotorral, ki rollerrel közlekedhetett az udvaron, illetve az intézmény épülete előtt.

Mint ahogy az Autómentes Nap az Európai Mobilitási hét keretén belül van megtartva, úgy nálunk sem zárult le egy nap alatt eme fontos témának feldolgozása. A hét folyamán az intézmények csoportjaiban a környezetvédelem illetve a helyes közlekedési magatartás, a szabályok megismerése, és betartása köré szerveződnek tevékenységeink

A Bíró Mihály utcai épületben a számos kézműves tevékenységgel, és mozgásos fejlesztéssel párhuzamban a játékba integrált tanulás módszerével sajátíthatják el a gyermekek a legfontosabb közlekedési szabályokat, illetve felismerhetik a környezettudatos közlekedés fontosságát.

A Kékcinke tagóvodában ebben a témában rajzversenyt hirdettek a pedagógusok, ahol már sok igényes kézműves munka született.

A Mákvirág tagóvodában szintén úgy szervezik a pedagógusok csoportjaik életét, hogy mindennapjaikat átszövik a környezetvédelemmel, illetve a helyes közlekedési morállal kapcsolatos ismeretek.

Nagy Annamária óvodapedagógus