Budapest

Indul a Budapest Időgép!

A Budapest Főváros Levéltára által fejlesztett és gondozott Időgépen megtalálható a kerületetek ikonikus épületei, a kerületi kiválóságok lakóhelyei, megmutatható a kerületi polgároknak, milyen volt az otthonuk 50-100-150 évvel ezelőtt.

A 2017 óta fejlesztett, egyedi levéltári forrásokat közzétevő adatbázis már indulásakor is  úttörőnek számított. Nem csak egy online felületet jelent, ahol Budapest  digitalizált és egymással GPS koordináták alapján szinkronizált (georeferált)  térképei elérhetőek – bár önmagában már ez is igazi csemege lehet a város múltja  iránt érdeklődő közönségnek. A Budapest Időgép azonban ennél is több:  a térképen az épületekhez fűződő, ott keletkezett vagy hozzájuk, egykori lakóikhoz kapcsolódó történelmi iratokat is böngészhetünk: telekkönyvi betétlapokat,  amelyekből a tulajdonosok, közjegyzői okiratokat, melyekből a kor jogi és adminisztratív ügyletei derülhetnek ki. Vagy ami még ennél is izgalmasabb: archív  fényképek, képeslapok, tervrajzok is könnyedén kereshetőek akár cím alapján akár, a  térképen böngészve. 

A Budapest Időgép már debütálásakor jövőbemutató jelenség volt, és ezt a pozícióját azóta is  tartja: a nemzetközi Time Machine egyik zászlóshajója a kezdetek óta. Ez a szakmai– tudományos kezdeményezés Európa-szerte fogja össze a digitális bölcsészet területén innovatív partnereket és megoldásokat. Olyanokat, akik a jövő történelemkutatásához nagyon egyszerű és könnyen használható,  mégis rendkívül információgazdag, hiteles forrásokat, adott esetben eredeti,  levéltári iratokat is közzétevő digitális megoldásokat készítenek. 

Legújabb fejlesztéseken keresztül azt is meg tudják mutatni, hogyan épül a virtuális, térbeli Budapest, ugyanis már publikáltak néhányat a Budapest Főváros Levéltára tervtárában őrzött rajzok alapján készült 3D modellek közül.  Emellett az Időgép folyamatos fejlesztés alatt áll. A különféle adattartalmakat a  legutóbbi időkig több önálló felületen érhették el az érdeklődők, most azonban minden  információ és adattartalom az Időgépen belül egyetlen felületen kereshető. 

A Budapest Időgép a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Budapest  Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös projektje, a  kivitelező az ARCANUM Adatbázis Kft.  A 3D-s épületrekonstrukciókat az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették. A portál megújítása a Budapest 150 keretében és támogatásával valósult meg.

(Fotó:Pxhere.com)