„Mások vagyunk, mégis egyformák”

Május 16-án a Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda Kékcinke Tagóvodába látogatott Tóth Andrea, a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének munkatársa. Andi néni maga is gyengénlátó, és egy érzékenyítő, szemléletformáló foglalkozásban lehetett részünk.

Megismerkedhettünk azok életével, akik máshogy, vagy egyáltalán nem látják a körülöttünk lévő világot. Megtudhattuk, hogyan segíthetünk egy vak embernek pl. a közlekedésben, hogyan tanulnak, hogy „dolgoznak” a vakvezető kutyák, hogyan ismerhetjük fel a segítségre szoruló embereket. Bemutattak nekünk egy Braille írógépet, melyet ki is próbálhattunk, és minden nagycsoportos hazavihette a saját nevét Braille írással elkészítve. Közvetlen tapasztalatot is szerezhettünk, hiszen csukott szemmel hangokat, illatokat kellett felismerünk.

A másság elfogadása, az embertársaink segítésére ösztönzés és az elfogadás fontos része óvodánk Pedagógiai Programjának. Már kisgyermekkorban érdemes az emberek közötti különbözőségekre, az azokból adódó előnyökre vagy hátrányokra rávilágítani, ezzel megalapozni a másság elfogadását. Ha a gyermek közvetlen tapasztalatszerzés útján találkozik a hétköznapi szóhasználatban vett átlagostól eltérő személyekkel vagy szituációval, a későbbiekben már nem lesz idegen számára, nem fog tanácstalanul feszengeni, hogy mit is kezdjen a helyzettel, hogyan kezelje azt. Nem lesznek előítéletei, megtapasztalja, hogy tulajdonképpen mindannyian mások vagyunk, mégis egyformák. Ahogy egy gyengénlátó ember is ugyanazt az életet éli, mint bárki más, csak éppen máshogy boldogul a világban. Gyermekeink a foglalkozás alkalmával megértették, hogy ezen a nehézségen bármikor segíthetünk, ha olyan helyzetbe kerülünk. Most már azt is tudják, hogyan.

Nagyszerű élmény volt ez gyermekeink és a pedagógusok számára egyaránt, szemléletformálás, és alakítás a másság elfogadására, kezelésére.

Zollner Zoltánné tagóvoda vezető