Őszi egészséghét

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvoda intézményeiben két évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal indították útjára az egészséges életmódra nevelés támogatását célzó Őszi egészséghetet. A téma adott, de a feldolgozási módok folyamatosan változnak, az óvodák saját környezetéhez, a gyermekek érdeklődési köréhez igazodva. Az idei rendezvénysorozat mottója a „Kamra kincsei – balesetmegelőzés” volt.

 

 

Ráhangolódásként plakátokkal, alkalomhoz illő dekorációval hívjuk fel a szülők és gyermekek figyelmét a közelgő eseményekre, alkotópályázatra hívjuk a lelkes családokat. A Gyermekmosoly óvodában egészséges befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat, aszalványokat a Kékcinke és Mákvirág tagóvodában zöldség és gyümölcsszobrokat vártunk.

A Gyermekmosoly óvodában a hetet a Napraforgó együttes részvételével, fergeteges táncházzal nyitottuk meg, aminek témája az ősz, őszi gyümölcsök voltak.

Ugyanakkor felkutatjuk azokat az intézményeket, szervezeteket, akik segítségével még színesebbé tudjuk tenni programjainkat. Az előkészítő munkát egy szakmai csapat végzi, amit az egészségnevelő munkaközösség vezetője hangol össze. Így az ő közbenjárására idén rendezvényünket támogatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Frutti és Vegi friss kalandok” című programjával, aminek végén minden kisgyermek kapott egy foglalkoztató füzetet. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium kezdeményezésére idén is csatlakoztunk a „Mézes reggeli”-hez.

A rendezvény közös és csoportonként egyéni tevékenységeknek is teret adott, így a balesetvédelmi, egészségvédelmi területeként a Mákvirág Tagóvodában fogápolási ismeretek bővítésére, a Gyermekmosoly oviban és a Kékcinke tagóvodában a Johannita Segítő Szolgálat mentőautójának a megtekintésére volt lehetőség, mivel a szolgálat nemcsak mentéssel és betegszállítással foglalkozik, hanem egyéb segítő szolgálatot is végez, ezért a szülők támogatásával jótékonykodás lehetőségét is kihasználtuk: takarókat, lepedőket, tartós élelmiszereket gyűjtöttünk.

A gyermekek érzékenyítése sem maradt el, a Mákvirág tagóvodában a VGYFMSZ látássérült szervezet munkatársaiolyan szemléletformáló foglalkozást tartottak a gyerekeknek, ahol bemutatták azt, hogy a látássérültek hogyan élik a mindennapjaikat.

A Mákvirág tagóvoda gyermekei ellátogattak a Soroksári Sváb Tájházba. Megcsodálták a „KAMRA KINCSEIT”, és számtalan ismeretet szereztek a régi korok életmódjáról, használati tárgyairól. A gyermekeknek színházi élményben is volt része, amikor a báb-előadást tekinthettek meg a Portéka Színház előadásában.

A Kékcinke tagóvodába a rendezvény vendégeként Bakó Dorottya, a Hajós Alfréd Általános Iskola tanár nénije bábokkal mutatta be a zöldségek, gyümölcsök világát. Majd a következő napon visszatérő vendégként kedves négylábú vendéget köszönthettek a „Mancs a Szívhez” alapítvány jóvoltából. Bora, a 10 éves terápiás kutyát ismerősként köszöntötték a gyermekek, hiszen már korábban is találkoztak vele.

Mindhárom óvodánkban a témahéthez kapcsolódott családi programunk az „Ősz szele zümmög” játszóház, ahol minden csoportban változatos tevékenységeket kínáltak fel a csoportos óvodapedagógusok.

Egészséghetünk bemutatása a teljesség igénye nélkül készült, hiszen olyan sok minden történt, annyi tapasztalást, ismeretet nyújtottunk gyermekeinknek, hogy azt nehéz lenne mind leírni. Mindez nem valósulhatott volna meg az intézményeinkben járó gyermekek szüleinek támogatása, segítsége nélkül, amit ezúttal is megköszönünk. Mindenképpen folytatjuk, amit elkezdtünk, télen ismét egészségesen, mosolyogva fogunk részt venni a következő Egészséghetünkön.

Tóth Katalin intézményvezető helyettes