Történelmi vetélkedő és fáklyás futás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott kerületi rendezvénysorozat idén is az általános iskolásoknak meghirdetett történelmi vetélkedővel, a Millennium Kupával kezdődött, melyre 5 iskola 7 csapata nevezett. Az október 15-ei verseny győztese a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola „Hagyományőrzők” csapata nyerte, 2. a szintén a József Attila suli „Rókafiak” csapata lett, a 3. helyen pedig a Hajós Alfréd Általános Iskola 8. b osztályának csapata végzett.

Ugyanaznap délután a Juta-dombi tüzérek terén a forradalom jelképes lángjának meggyújtásával, majd az ezt követő fáklyás váltófutással folytatódott az ünnepségsorozat.

Somogyváry Géza, az ’56-os XX. kerületi Forradalmi Nemzeti Bizottság egykori tagja, a váltófutás életre hívója a történelmi vetélkedőn vett részt, így szavait Dávid Anikó protokoll- és sajtófelelős tolmácsolta. – Amikor 22 éve megalapítottam ezt a futást, hajdani emlékeim alapozták meg kezdeményezésemet. 1956. október 22-én, külső érdeklődőként ott voltam a Műszaki Egyetem aulájában, ahol az egyetemisták megalakították a MEF-et, és 16 pontban rögzítették követeléseiket. Akkor még csak pislákolt a forradalmi tűz. Másnap már lángolt – fogalmazott Somogyváry Géza, majd részletesen felidézte az október 23-ai eseményeket.

Ezt követően az ’56-os Szövetség és Pesterzsébet Önkormányzatának képviselői, majd a csapatok vezetői helyezték el az emlékezés virágait. A forradalom jelképes lángjának meggyújtása után indult a váltófutás, amelyre idén 7 általános iskolai és 5 középiskolai csapat nevezett. Az általános iskolások versenyét a Gyulai István Általános Iskola, a középiskolásokét pedig a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium csapata nyerte. A két győztes csapat befutója végül meggyújtotta az Emlékezés terén az emlékezés lángját.

(fotó: Zsarnóczky Gyula)