„Zászlóval, csákóban!”

A Pesterzsébeti Gyermekmosoly Óvodában idén is megrendezték a „Zászlóval, csákóban!” hagyományőrző nemzeti játszóházat. Sok évvel ezelőtt a kerületben elsőként rendezte meg az intézmény az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve ezt a programot, mely alkalommal az ünnep jegyében meghívják a szülőket, családtagokat közös barkácsolásra, együtt tevékenykedésre.

Pedagógiai Programunkban kitűzött célunk a hagyományaink közvetítése, magyarságtudat elmélyítése, nemzeti kultúra értékeinek átadása. Mindezt az óvodás korosztály számára megfelelő módon, játékon keresztül, játékos formában tesszük. A hét folyamán feldíszítjük csoportszobáinkat, az óvodák bejáratait. A faliújságokon is megjelennek az ünnep jegyében készült gyermeki remekművek, szerepjátékok során megismerkedhetnek a gyermekek a haza, a nemzet, magyarság fogalmával, nemzeti jelképeinkkel, dalos játékokkal, mesével igyekszünk gyermek közeli módon megemlékezni a jeles napról.

A március 13-án megrendezett nemzeti délutánunk is a játékosság jegyében telt. Mindhárom óvoda csoportjaiban vendégül láttuk a családokat és az érdeklődő, még óvodakezdés előtt álló csemetéket. A szülők gyermekeikkel közösen csoportról csoportra járva készíthettek: nemzeti színű virágot, huszár-bábot, palack-paripát, huszáros ujj-bábot, nyakkendő huszárt, kitűzőt, tulipános asztali díszt. Készültek kokárdák, párták, csákó, kardok, nemzeti színű virágok és kismadarak.

A Gyermekmosoly Óvodában a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai tartottak bemutatót, a Mákvirág Tagóvodában filmvetítéssel és könyvvásárral várták a családokat, a Kékcinke Tagóvodában pedig Katona Gabriella és férje: Katona János néptáncbemutatóját láthattuk, melybe bevonták a szülőket, gyermekeket is.

Közös játék-élmény, jó hangulat, sokszínű program, együtt-játszás – így telt a hét és a játszódélután.

Minden évben nagy örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több család vesz részt játszódélutánjainkon, egyre közkedveltebbek ezek a rendezvények. A gyermekeknek és a szülőknek is élmény együtt tevékenykedni, egy kis időt közösen eltölteni.

Ismét egy fantasztikus, tartalmas délutánt tudhatunk magunk mögött, mely után gyermek-szülő-óvó néni egyaránt vidáman, közös élményekkel gazdagon térhetett haza.

Zollner Zoltánné

óvodapedagógus/tagóvoda vezető